Λεμεσού 43, Ρόδος

Αιμορροϊδοπάθεια

Τί είναι οι αιμορροΐδες;

Οι αιμορροΐδες είναι φλέβες του ορθού οι οποίες διογκώνονται και προβάλλουν. Φυσιολογικά υπάρχει ένα δίκτυο υποβλεννογονίων φλεβών, οι αιμορροϊδικές φλέβες οι οποίες όταν διογκωθούν, σχηματίζουν τις εσωτερικές και τις εξωτερικές αιμορροΐδες. Η αιμορροϊδοπάθεια εμφανίζεται συχνά και μπορεί κάποια στιγμή να απαιτήσει θεραπευτική παρέμβαση. Προκαλείται από την κληρονομικότητα, τη δυσκοιλιότητα και την καθιστική ζωή. Φυσιολογικά οι αιμορροΐδες ενισχύουν τον πρωκτικό δακτύλιο ως ένα επιπλέον προστατευτικό στρώμα αλλά εάν διογκωθούν ή ερεθιστούν, προκαλούν συμπτώματα.

Πώς θα καταλάβω ότι πάσχω από αιμορροϊδοπάθεια;

Τα συμπτώματα της αιμορροϊδοπάθειας μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:

• Αποβολή ζωηρού ερυθρού αίματος στη λεκάνη συνήθως στο τέλος της αφόδευσης,

• Παρουσία αίματος στο χαρτί τουαλέτας,

• Ψηλάφηση μάζας στην περιοχή του πρωκτού,

• Κνησμό στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό,

• Πόνο όταν οι αιμορροΐδες είναι ερεθισμένες ή θρομβωθούν.

Σε ποιές εξετάσεις θα πρέπει να υποβληθώ εάν υποψιάζομαι αιμορροϊδοπάθεια;

Η διάγνωση της αιμορροϊδοπάθειας είναι σχετικά απλή και στην περίπτωση των εξωτερικών αιμορροΐδων μπορεί να γίνει με απλή εξέταση από το γιατρό. Για τη διάγνωση και των εσωτερικών αιμορροΐδων πρέπει να εξεταστεί το ορθό με ορθοσκόπηση. Στην περίπτωση που θα εκδηλωθεί απώλεια αίματος, τότε θα πρέπει να διενεργηθεί κολονοσκόπηση ώστε να αποκλειστούν οι υπόλοιπες καταστάσεις που θα μπορούσαν επίσης να εκδηλωθούν με αιμορραγία.

Πότε χρειάζεται να επισκεφθώ τον γιατρό για την αιμορροϊδοπάθεια μου;

Θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό εάν εμφανίσετε αιμορραγία από το ορθό, βυσσινόχροες κενώσεις ή μαύρα κόπρανα. Ακόμη και εάν έχετε γνωστή αιμορροϊδοπάθεια δεν θα πρέπει να αποδώσετε την αιμορραγία σε αυτή, εάν πρώτα δεν αποκλειστεί οποιαδήποτε άλλη εστία αιμορραγίας.

Τί μπορώ να κάνω για να μην επιδεινωθεί η αιμορροϊδοπάθεια μου;

Η σημαντικότερη ενέργεια για την αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας είναι η αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Θα πρέπει να έχετε τακτικές κενώσεις και να αποβάλλετε κόπρανα χωρίς υπέρμετρη ή παρατεταμένη αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης. Θα πρέπει λοιπόν:

• Να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά διότι περιέχουν ίνες απαραίτητες για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Θα πρέπει να λαμβάνετε συνολικά 20 με 35 γραμμάρια ινών ημερησίως.

• Τα διαστήματα που απαιτείται, θα πρέπει να λαμβάνετε μαλακτικά κοπράνων, υπακτικά, καθαρτικά και άλλες ουσίες που αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων, την κινητικότητα του πεπτικού σωλήνα και προάγουν τους μηχανισμούς της αφόδευσης. Ειδικά τα φάρμακα που αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά και ασφαλή.

Τί μπορώ να κάνω για να μειώσω τα συμπτώματα που προέρχονται από τις αιμορροΐδες;

Οι ενέργειες που περιορίζουν τα συμπτώματα της αιμορροϊδοπάθειας είναι:

• Τα θερμά λουτρά. Μερικά άτομα ανακουφίζονται με θερμά λουτρά (sitz bath) με μούλιασμα δηλαδή της περιοχής του πρωκτού σε θερμό νερό 2 με 3 φορές την ημέρα για 15 με 20 λεπτά. Χαλαρώνοντας τον σφιγκτήρα του πρωκτού βελτιώνεται η αιμάτωση τοπικά και βελτιώνονται τα συμπτώματα.

• Η χρήση τοπικών θεραπευτικών μέσων. Υπάρχουν φάρμακα που μπορείτε να προμηθευτείτε χωρίς ιατρική συνταγή. Είναι συνήθως τοπικές κρέμες και αλοιφές που ανακουφίζουν από τον πόνο, τον κνησμό και το πρήξιμο. Εάν χρησιμοποιήσετε σκευάσματα με υδροκορτιζόνη για περισσότερο από μία εβδομάδα θα πρέπει να λάβει γνώση ο γιατρός σας.

Τί μπορώ να κάνω εάν τα παραπάνω μέτρα δεν αποδώσουν;

Εάν συνεχίζετε να έχετε συμπτώματα παρά την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, τα θερμά λουτρά και τις τοπικές θεραπείες, ενδεχομένως να πρέπει να υποβληθείτε σε κάποια θεραπευτική παρέμβαση αντιμετώπισης της αιμορροϊδοπάθειας. Μπορούν να εφαρμοστούν μια σειρά από επεμβάσεις όπως:

• Απολίνωση των αιμορροΐδων με ελαστικό δακτύλιο η οποία αποτελεί και τη θεραπευτική παρέμβαση πρώτης γραμμής,

• Έγχυση σκληρυντικής ουσίας εντός των αιμορροΐδων και συρρίκνωση τους,

• Ηλεκτροκαυτηρίαση, υπέρυθρη ακτινοβολία, λέιζερ ή κρυοχειρουργική.

Εάν και αυτά τα μέτρα δεν αποδώσουν, τότε η αιμορροϊδοπάθεια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με χειρουργική αιμορροϊδεκτομή.