Κοιλιοκάκη

Τί είναι η κοιλιοκάκη;

Η κοιλιοκάκη είναι μία διαταραχή γενετικά προδιατεθειμένων παιδιών και ενηλίκων, στην οποία εμφανίζεται μία ανεπιθύμητη ανοσολογική αντίδραση έναντι του βλεννογόνου του λεπτού εντέρου που διαταράσσει τη φυσιολογική του λειτουργία. Εκλυτικός παράγοντας αυτής της αντίδρασης είναι η κατανάλωση γλουτένης, ενός συστατικού του σιταριού, του κριθαριού, της σίκαλης και προϊόντων τα οποία σε κάποιο στάδιο της επεξεργασίας τους έχουν ακούσια επιμολυνθεί από γλουτένη.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης;

Σε μερικά άτομα η νόσος ακολουθεί λανθάνουσα πορεία χωρίς συμπτώματα. Εάν εμφανιστούν συμπτώματα ή ενδείξεις, θα είναι μη ειδικά και θα περιλαμβάνουν

• Κοιλιακό πόνο,

• Διάρροια,

• Απώλεια βάρους,

• Τυμπανισμό,

• Ανορεξία,

• Αέρια,

• Δερματικά εξανθήματα,

• Αδυναμία,

• Αναιμία,

• Δυσαπορρόφηση βιταμινών και ιχνοστοιχείων,

• Χαμηλή ανάπτυξη,

• Οστεοπόρωση,

• Διαταραχή της ηπατικής βιοχημείας,

• Υπογονιμότητα κ.α.

Πρέπει να επισκεφθώ τον γιατρό;

Σε υποψία κοιλιοκάκης και πριν να διακόψετε την κατανάλωση γλουτένης, θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό ώστε καταρχήν να τεκμηριωθεί η διάγνωση.

Υπάρχει κάποια εξέταση για την κοιλιοκάκη;

Η διαγνωστική προσέγγιση σε βάσιμη υποψία της νόσου περιλαμβάνει:

• Βιοχημικές εξετάσεις με αναζήτηση συγκεκριμένων αντισωμάτων στον ορό του ασθενή,

• Ενδοσκόπηση του ανώτερου πεπτικού με λήψη πολλαπλών βιοψιών από το δωδεκαδάκτυλο ακόμα και αν ο βλεννογόνος έχει εικόνα μακροσκοπικά υγιή.

Και στις δύο περιπτώσεις η εξέταση θα πρέπει να εκτελεστεί πριν ακόμη ο ασθενής να αποκλείσει τη γλουτένη από τη διατροφή του. Στη συνέχεια, μετά από διάστημα αυστηρής αποχής από τα προϊόντα που περιέχουν γλουτένη, ο ασθενής θα πρέπει να επανεκτιμηθεί.

Πώς αντιμετωπίζεται η κοιλιοκάκη;

Η μοναδική αντιμετώπιση της κοιλιοκάκης είναι ο διαιτητικός αποκλεισμός της γλουτένης. Θα πρέπει να αποφεύγετε τη λήψη τροφής που περιέχει σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη καθώς και τη βρώμη. Αυτά αποτελούν συχνά συστατικά τροφών όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά, οι σάλτσες, τα καρυκεύματα, η μπύρα, το ξύδι βύνης. Επίσης κατά τη διάγνωση της νόσου και μέχρι να επουλωθεί ο εντερικός βλεννογόνος, θα πρέπει να αποφεύγονται τροφές που απαιτούν τη φυσιολογική του λειτουργία για την πλήρη απορρόφηση τους, όπως το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τί μπορώ να καταναλώσω εάν πάσχω από κοιλιοκάκη;

Τροφές που δεν περιέχουν γλουτένη και μπορούν να καταναλωθούν είναι:

• το ρύζι,

• το καλαμπόκι,

• οι πατάτες,

• η σόγια,

• τα φρούτα και τα λαχανικά,

• τα αλεύρια,

• τα ζυμαρικά,

• άλλα προϊόντα που παρασκευάζονται από αυτά τα συστατικά και φέρουν ετικέτα πάνω τους στην οποία αναγράφεται: "χωρίς γλουτένη",

• ο οίνος και τα αποσταγμένα αλκοολούχα ποτά, όπως ρούμι, τεκίλα, βότκα και το ουίσκι.

Πώς θα είναι η ζωή μου;

Εκτός από τον γιατρό σας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό διατροφολόγο που θα σας κατευθύνει σχετικά με τις διατροφικές απαιτήσεις στις οποίες θα πρέπει πιθανότατα να πειθαρχήσετε για το υπόλοιπο της ζωής σας. Οι πάσχοντες συνήθως παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση σε μόλις δύο εβδομάδες από την έναρξη της διαιτητικής προσαρμογής τους, παρά την δύσκολη για πληθυσμό των ασθενών, αναγκαστική αποχή από τα προϊόντα που περιέχουν γλουτένη.