Λεμεσού 43, Ρόδος

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (NASH)

Τί είναι η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (NASH);

Η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (NASH) είναι η ανάπτυξη χρόνιας φλεγμονής στο ήπαρ σε άτομα με στεάτωση, στα άτομα δηλαδή με εναπόθεση λίπους στο ήπαρ. Παρόμοια κατάσταση συμβαίνει στα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, ωστόσο εξ' ορισμού η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα αφορά στα άτομα που δεν κάνουν κατάχρηση αλκοόλ.

Τί προκαλεί την μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα;

Δεν είναι τελείως ξεκάθαρο τι προκαλεί την μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα, φαίνεται όμως πως οφείλεται στην παρουσία και οξείδωση των λιπαρών οξέων εντός των ηπατικών κυττάρων. Είναι γνωστό ότι η στεάτωση και η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα αναπτύσσονται κατά κύριο λόγο στα άτομα που είναι:

• Υπέρβαρα,

• Διαβητικά,

• Πάσχουν από δυσλιπιδαιμία και έχουν υψηλή χοληστερόλη,

• Λαμβάνουν χρονίως φάρμακα που προδιαθέτουν στην ανάπτυξη στεαατοηπατίτιδας όπως η αμιοδαρόνη, η διλτιαζέμη, το βαλπροϊκό οξύ κ.ά.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της μη αλκοολικής στεατοηπατίτιδας;

Τα περισσότερα άτομα με στεάτωση και στεατοηπατίτιδα δεν εμφανίζουν κάποια ειδικά συμπτώματα.

Θα χρειαστεί να υποβληθώ σε κάποιες εξετάσεις εάν πάσχω από μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα;

Η υποψία της στεατοηπατίτιδας τίθεται σε διαταραχή της ηπατικής βιοχημείας παχύσαρκων, διαβητικών ή δυσλιπιδαιμικών ατόμων, ειδικά εάν δεν συνυπάρχει άλλη ηπατοπάθεια, ούτε κάποια διαταραχή των χοληφόρων τους. Σε υποψία στεατοηπατίτιδας θα πρέπει να ακολουθήσει μια σειρά εξετάσεων που θα αποκλείουν την παρουσία άλλου ηπατικού νοσήματος και θα περιλαμβάνουν:

• Εξέταση αίματος για αποκλεισμό χρόνιας ιογενούς ηπατίτιδας ή κάποιου άλλου χρόνιου ηπατικού νοσήματος (π.χ. αιμοχρωμάτωσης),

• Υπερηχογράφημα, αξονική ή μαγνητική τομογραφία που θα δείξει την ηπατική στεάτωση, την εναπόθεση δηλαδή λίπους στο ήπαρ,

• Βιοψία του ήπατος σε άτομα με υψηλή πιθανότητα στεατοηπατίτιδας η οποία είναι και η εξέταση εκλογής για την τεκμηρίωση της διάγνωσης.

Πώς αντιμετωπίζεται η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα;

Δεν υπάρχει άμεση θεραπεία για την μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα. Εάν οφείλεται σε φαρμακευτικό παράγοντα θα πρέπει αυτός ο παράγοντας να απομακρυνθεί ενώ εάν οφείλεται σε υποκείμενο νόσημα, όπως διαβήτη, δυσλιπιδαιμία ή παχυσαρκία, θα πρέπει αυτό το νόσημα να ελεγχθεί όσο το δυνατόν πιο σωστά. Επομένως:

• Εάν είστε διαβητικός θα πρέπει να λάβετε ειδική αντιδιαβητική αγωγή, ιδιαίτερα πιογλιταζόνης,

• Εάν έχετε υψηλή χοληστερόλη θα πρέπει να λάβετε αντιλιπιδαιμικά φάρμακα,

• Εάν είστε υπέρβαρος θα πρέπει να χάσετε βάρος με συνδυασμό άσκησης και διαιτητικής αγωγής, δεν θα πρέπει να χάνετε όμως περισσότερα από 1.6 κιλά ανά εβδομάδα,

• Εάν δεν είστε διαβητικός ενδεχομένως να πρέπει να λάβετε βιταμίνη Ε,

• Δεν πρέπει να καταναλώνετε αλκοόλ,

• Πρέπει να διακόψετε το κάπνισμα,

• Πρέπει να περιορίσετε το αλάτι.

Επιδεινώνεται η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα με τον χρόνο;

Η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα μπορεί με την πάροδο του χρόνου να εξελιχθεί σε κίρρωση του ήπατος και τότε θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως κίρρωση. Στην πράξη όμως τα άτομα με προϋποθέσεις ανάπτυξης μη αλκοολικής στεατοηπατίτιδας διατρέχουν ταυτόχρονα υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και απειλούνται περισσότερο από αυτά.

Χρειάζεται τα άτομα που πάσχουν από μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα να παρακολουθούνται τακτικά;

Ναι, εάν κάποιο άτομο πάσχει από στεατοηπατίτιδα μη αλκοολικής αιτιολογίας, θα πρέπει να παρακολουθείται τόσο για αυτήν με αιματολογικό συνήθως έλεγχο, όσο και για το υποκείμενο νόσημα που δημιούργησε τις προϋποθέσεις της ανάπτυξης της.