Λεμεσού 43, Ρόδος

Εκκολπώματα παχέος εντέρου

Τί είναι τα εκκολπώματα;

Τα εκκολπώματα είναι βλάβες στο τοίχωμα του πεπτικού σωλήνα. Η παρουσία εκκολπωμάτων στο παχύ έντερο ονομάζεται εκκολπωμάτωση του παχέως εντέρου. Πρόκειται για σακοειδείς προεκβολές του βλεννογόνου και του υποβλεννογονίου χιτώνα, διαμέσου ασθενών περιοχών του μυϊκού χιτώνα. Είναι καλοήθεις βλάβες που όμως μπορεί να προκαλέσουν πόνο, πυρετό, διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Μπορούν να δημιουργηθούν οπουδήποτε στον πεπτικό σωλήνα (οισοφάγο, στομάχι, λεπτό και παχύ έντερο), συνήθως όμως βρίσκονται στο παχύ έντερο ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας. Τα εκκολπώματα μπορεί να είναι ασυμπτωματικά ή να επιπλέκονται με πόνο, φλεγμονή, ρήξη, περιτονίτιδα ή με αιμορραγία. Ευτυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις τα εκκολπώματα είναι μη επιπλεγμένα, δεν προκαλούν συμπτώματα και ανευρίσκονται τυχαία σε ενδοσκοπικό έλεγχο που διενεργείται για άλλο λόγο.

Τί είναι η εκκολπωματίτιδα και πώς εκδηλώνεται;

Εκκολπωματίτιδα ονομάζεται η κατάσταση στην οποία κάποια από τα εκκολπώματα φλεγμαίνουν. Τα συμπτώματα της εκκολπωματίτιδας είναι:

• Πόνος στο αριστερό κάτω τεταρτημόριο της κοιλιάς,

• Δυσκοιλιότητα,

• Πυρετός,

• Διάρροια,

• Ναυτία ή έμετος.

Υπάρχει κάποια εξέταση για την εκκολπωματίτιδα;

Η εκκολπωματίτιδα, ειδικά σε άτομα με γνωστά εκκολπώματα παχέως εντέρου, μπορεί να διαγνωσθεί με την κλινική εξέταση. Επί αμφιβολίας απαιτείται αξονική τομογραφία με χορήγηση σκιαγραφικού από το στόμα.

Πώς αντιμετωπίζεται η εκκολπωματίτιδα;

Η αντιμετώπιση εξαρτάται από την ένταση των συμπτωμάτων. Σε ασθενείς με ήπια συμπτωματολογία αρκεί αντιβιοτική αγωγή μαζί με υδρική δίαιτα για λίγες ημέρες. Σε ασθενείς με έντονα συμπτώματα και πυρετό, απαιτείται νηστεία και ενδοφλέβια χορήγηση υγρών και αντιβιοτικών. Σε επιπλεγμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειάζεται ακόμη και χειρουργική επέμβαση. Τα άτομα που δεν έχουν υποβληθεί ποτέ σε κολονοσκόπηση, θα πρέπει μερικούς μήνες μετά την εκκολπωματίτιδα να υποβληθούν σε αυτή ώστε να τεκμηριωθεί η παρουσία των εκκολπωμάτων ενδοσκοπικά και να προσδιοριστεί η θέση, το μέγεθος και ο αριθμός τους.

Τί πρέπει να κάνω εάν έχω εκκολπωμάτωση παχέως εντέρου ή έχω διαγνωσθεί με εκκολπωματίτιδα στο παρελθόν;

Εάν έχετε ιστορικό εκκολπωμάτωσης ή εκκολπωματίτιδας θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πρόκειται για μία καλοήθη κατάσταση που μπορεί όμως να παρουσιάσει τις επιπλοκές που αναφέρθηκαν παραπάνω. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι για τα εκκολπώματα κυρίως ευθύνεται η δυσκοιλιότητα σε συνδυασμό με ενδογενή αίτια του τοιχώματος του εντέρου. Επομένως εάν έχετε εκκολπώματα, θα πρέπει να καταναλώνετε άφθονα υγρά και να λαμβάνετε ίνες από φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά. Σε αντίθεση με τη φήμη που υπήρχε στο παρελθόν, μπορείτε χωρίς επιφύλαξη να καταναλώνετε τροφές που περιέχουν σπόρους, καλαμπόκι και άλλα παρόμοια προϊόντα.