Συμβουλές για τον ασφαλή χειρισμό των τροφίμων
Αγορά:
• Μην αγοράζετε μαγειρεμένα τρόφιμα που αποθηκεύονται δίπλα σε ωμό φαγητό, ακόμα και αν αποθηκεύονται σε πάγο.
• Μην αγοράζετε τρόφιμα σε κονσέρβες που είναι χαραγμένες, ραγισμένες ή έχουν διογκωμένο καπάκι.
Αποθήκευση:
• Βεβαιωθείτε ότι το κρέας και τα προϊόντα πουλερικών ψύχονται όταν αγοράζονται.
• Χρησιμοποιήστε πλαστικές σακούλες για να μην έρχονται οι χυμοί του κρέατος και των ψαριών σε επαφή μεταξύ τους.
• Αποθηκεύστε τις ευαίσθητες τροφές στο ψυγείο εντός μίας ώρας από την αγορά τους.
• Φυλάξτε τις τροφές στο ψυγείο σε θερμοκρασία μεταξύ 0°C και 4°C και στην κατάψυξη σε θερμοκρασία χαμηλότερη από -18°C.
• Μαγειρέψτε το κρέας και τα πουλερικά εντός 48 ωρών εάν δεν καταψυχθούν.
• Μην αποθηκεύετε τα αυγά στην πόρτα του ψυγείου διότι είναι η λιγότερο ψυχρή περιοχή του.
• Αποθηκεύστε την τροφή στο ψυγείο εντός 2 ωρών από το μαγείρεμά της.
• Διαχωρίστε τα υπολείμματα τροφής σε μικρότερα μέρη και αποθηκεύστε τα σε μικρά δοχεία.
• Αναθερμάνετε τα υπολείμματα φαγητού στους 74 ° C πριν τα καταναλώσετε.
Παρασκευή γευμάτων:
• Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό πριν από το μαγείρεμα.
• Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό εάν χειριστείτε ωμό κρέας, πουλερικά, ψάρι ή αυγά.
• Ξεπαγώστε τα κατεψυγμένα κρέατα και τα ψάρια στο ψυγείο ή στο φούρνο μικροκυμάτων και όχι αφήνοντάς τα εκτός ψυγείου.
• Μαρινάρετε τα τρόφιμα στο ψυγείο και όχι σε θερμοκρασία δωματίου.
• Αποφύγετε την επαφή μαγειρεμένων φαγητών με πιρούνια, κουτάλια, μαχαίρια, επιφάνειες ή περιοχές που μπορεί να μην είναι καθαρές.
• Πλύνετε τα πιρούνια, τα κουτάλια, τα μαχαίρια, τις επιφάνειες και τις περιοχές κοπής με σαπούνι και νερό εάν έχετε αγγίξει ωμό κρέας, πουλερικά, ψάρι ή αυγά.
• Αποφύγετε να φέρετε τους χυμούς από άψητα κρέατα, πουλερικά ή ψάρια σε επαφή με μαγειρεμένα τρόφιμα ή τρόφιμα που θα καταναλωθούν ωμά.
• Πλύνετε προσεκτικά όλα τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
• Αποφύγετε τις συνταγές που περιλαμβάνουν ωμά αυγά.
Μαγείρεμα:
• Χρησιμοποιήστε θερμόμετρο κρέατος. Μαγειρέψτε βοδινό και αρνίσιο σε εσωτερική θερμοκρασία 63°C, το χοιρινό και το αλεσμένο βοδινό στους 71°C και τα πουλερικά στους 77 έως 82°C.
• Μαγειρέψτε τα αυγά έως ότου σκληρύνει ο κρόκος.
Σερβίρισμα:
• Σερβίρετε τα μαγειρεμένα τρόφιμα σε καθαρά πιάτα με καθαρά μαχαιροπήρουνα.
• Κρατήστε τα ζεστά τρόφιμα τουλάχιστον στους 60°C και τα κρύα τρόφιμα κάτω από 4°C.
• Μην αφήνετε ποτέ τα τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες ή περισσότερο από 1 ώρα εάν το δωμάτιο είναι θερμότερο από 32°C.
• Διατηρείστε τα ευαίσθητα τρόφιμα ψυχρά κατά την μεταφορά τους εκτός σπιτιού.