Συμβουλές για τον ασφαλή χειρισμό των τροφίμων

Αγορά:

• Μην αγοράζετε μαγειρεμένα τρόφιμα που αποθηκεύονται δίπλα σε ωμό φαγητό, ακόμα και αν αποθηκεύονται σε πάγο.

• Μην αγοράζετε τρόφιμα σε κονσέρβες που είναι χαραγμένες, ραγισμένες ή έχουν διογκωμένο καπάκι.

Αποθήκευση:

• Βεβαιωθείτε ότι το κρέας και τα προϊόντα πουλερικών ψύχονται όταν αγοράζονται.

• Χρησιμοποιήστε πλαστικές σακούλες για να μην έρχονται οι χυμοί του κρέατος και των ψαριών σε επαφή μεταξύ τους.

• Αποθηκεύστε τις ευαίσθητες τροφές στο ψυγείο εντός μίας ώρας από την αγορά τους.

• Φυλάξτε τις τροφές στο ψυγείο σε θερμοκρασία μεταξύ 0°C και 4°C και στην κατάψυξη σε θερμοκρασία χαμηλότερη από -18°C.

• Μαγειρέψτε το κρέας και τα πουλερικά εντός 48 ωρών εάν δεν καταψυχθούν.

• Μην αποθηκεύετε τα αυγά στην πόρτα του ψυγείου διότι είναι η λιγότερο ψυχρή περιοχή του.

• Αποθηκεύστε την τροφή στο ψυγείο εντός 2 ωρών από το μαγείρεμά της.

• Διαχωρίστε τα υπολείμματα τροφής σε μικρότερα μέρη και αποθηκεύστε τα σε μικρά δοχεία.

• Αναθερμάνετε τα υπολείμματα φαγητού στους 74 ° C πριν τα καταναλώσετε.

Παρασκευή γευμάτων:

• Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό πριν από το μαγείρεμα.

• Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό εάν χειριστείτε ωμό κρέας, πουλερικά, ψάρι ή αυγά.

• Ξεπαγώστε τα κατεψυγμένα κρέατα και τα ψάρια στο ψυγείο ή στο φούρνο μικροκυμάτων και όχι αφήνοντάς τα εκτός ψυγείου.

• Μαρινάρετε τα τρόφιμα στο ψυγείο και όχι σε θερμοκρασία δωματίου.

• Αποφύγετε την επαφή μαγειρεμένων φαγητών με πιρούνια, κουτάλια, μαχαίρια, επιφάνειες ή περιοχές που μπορεί να μην είναι καθαρές.

• Πλύνετε τα πιρούνια, τα κουτάλια, τα μαχαίρια, τις επιφάνειες και τις περιοχές κοπής με σαπούνι και νερό εάν έχετε αγγίξει ωμό κρέας, πουλερικά, ψάρι ή αυγά.

• Αποφύγετε να φέρετε τους χυμούς από άψητα κρέατα, πουλερικά ή ψάρια σε επαφή με μαγειρεμένα τρόφιμα ή τρόφιμα που θα καταναλωθούν ωμά.

• Πλύνετε προσεκτικά όλα τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

• Αποφύγετε τις συνταγές που περιλαμβάνουν ωμά αυγά.

Μαγείρεμα:

• Χρησιμοποιήστε θερμόμετρο κρέατος. Μαγειρέψτε βοδινό και αρνίσιο σε εσωτερική θερμοκρασία 63°C, το χοιρινό και το αλεσμένο βοδινό στους 71°C και τα πουλερικά στους 77 έως 82°C.

• Μαγειρέψτε τα αυγά έως ότου σκληρύνει ο κρόκος.

Σερβίρισμα:

• Σερβίρετε τα μαγειρεμένα τρόφιμα σε καθαρά πιάτα με καθαρά μαχαιροπήρουνα.

• Κρατήστε τα ζεστά τρόφιμα τουλάχιστον στους 60°C και τα κρύα τρόφιμα κάτω από 4°C.

• Μην αφήνετε ποτέ τα τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες ή περισσότερο από 1 ώρα εάν το δωμάτιο είναι θερμότερο από 32°C.

• Διατηρείστε τα ευαίσθητα τρόφιμα ψυχρά κατά την μεταφορά τους εκτός σπιτιού.