Λεμεσού 43, Ρόδος

Γαστροπάρεση

Τί είναι η γαστροπάρεση;

Η γαστροπάρεση είναι μια κατάσταση που προκαλεί ναυτία και έμετο. Μπορεί επίσης να προκαλέσει πρόωρο αίσθημα κορεσμού κατά τα γεύματα σας. Αυτό συμβαίνει επειδή το στομάχι δυσκολεύεται να διαχειριστεί την τροφή, καθυστερώντας τη διαδικασία κατάτμησης και μετακίνησης της προς το λεπτό έντερο. Εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης η γαστροπάρεση αναφέρεται και ως καθυστερημένη γαστρική κένωση. Εμφανίζεται συχνά σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Μπορεί επίσης να είναι μεταλοιμώδης, να εμφανίζεται δηλαδή μετά από κάποιο επεισόδιο γαστρεντερίτιδας, συνήθως ιογενούς, ή να εμφανιστεί μετεγχειρητικά μετά από θολοπλαστική, βαγοτομή και άλλες χειρουργικές επεμβάσεις. Η μεταλοιμώδης γαστροπάρεση και η γαστροπάρεση μετά από θολοπλαστική έχουν καλή πρόγνωση και η φυσιολογική γαστρική κένωση αποκαθίσταται μετά από χρονικό διάστημα. Η γαστροπάρεση μπορεί όμως να είναι και ιδιοπαθής και να συμβαίνει σε άτομα που δεν είναι διαβητικά, δεν έχουν αρρωστήσει ούτε έχουν χειρουργηθεί.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της γαστροπάρεσης;

Τα συμπτώματα της γαστροπάρεσης μπορεί να περιλαμβάνουν:

• Ναυτία με ή χωρίς έμετο,

• Κοιλιακό άλγος ιδιαίτερα στο επιγάστριο,

• Αίσθημα πρόωρου κορεσμού, ο ασθενής δηλαδή να αισθάνεται ότι χορταίνει λίγο μετά την έναρξη της σίτισης ή μετά από κατανάλωση μικρής ποσότητας τροφής,

• Φούσκωμα,

• Απώλεια βάρους λόγω μειωμένης όρεξης.

Yπάρχει κάποια εξέταση στην οποία μπορώ να υποβληθώ για τη γαστροπάρεση;

Εάν το ιατρικό αναμνηστικό και η κλινική εξέταση συνηγορούν υπέρ της παρουσίας γαστροπάρεσης, θα πρέπει να υποβληθείτε σε κάποιες από τις ακόλουθες εξετάσεις:

• Ενδοσκόπηση ανώτερου πεπτικού για τον αποκλεισμό οργανικής βλάβης που προκαλεί τα συμπτώματα. Επιπλέον, η ενδοσκόπηση ανώτερου πεπτικού προϋποθέτει ολονύκτια νηστεία. Εάν μετά από ολονύκτια νηστεία εξακολουθεί να εντοπίζεται τροφή στο στομάχι σας, τότε είναι πολύ πιθανό να πάσχετε από γαστροπάρεση.

• Σπινθηρογράφημα γαστρικής κένωσης. Σε αυτή την εξέταση καταναλώνετε στερεά τροφή που περιέχει μικρή ποσότητα ραδιενεργού υλικού και στη συνέχεια λαμβάνονται εικόνες ανά ώρα. Tροφή που βρίσκεται στο στομάχι 4 ώρες μετά τη λήψη της, αποτελεί ένδειξη γαστροπάρεσης. Η ποσότητα της υπολειπόμενης τροφής αντανακλά τη βαρύτητα της γαστροπάρεσης.

Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να περιορίσω τα συμπτώματα μου;

Τα συμπτώματα της γαστροπάρεσης ενδεχομένως να περιοριστούν εάν:

• Καταναλώνετε συχνά μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας αντί για 2 ή 3 μεγάλα γεύματα.

• Περιορίσετε τις τροφές που είναι πλούσιες σε λίπος, διότι η παρουσία λίπους από μόνη της μειώνει την ταχύτητα της γαστρικής κένωσης.

• Περιορίσετε τα τρόφιμα που περιέχουν πολλές ίνες, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα φασόλια.

• Εάν είστε διαβητικοί είναι επίσης πολύ σημαντικό να παρακολουθείτε στενά τη νόσο και να διατηρείτε τα επίπεδα σακχάρου όσο το δυνατόν πιο κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα.

Πότε πρέπει να επισκεφθώ τον γιατρό;

Θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν εμφανίζετε συνέχεια ναυτία ή έμετο, κοιλιακό άλγος, πρόβλημα με το φαγητό ή απώλεια βάρους. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να σχετίζονται και με άλλα προβλήματα εκτός της γαστροπάρεσης, τα οποία ενδεχομένως να είναι σημαντικά και να πρέπει να αντιμετωπιστούν εγκαίρως.

Πώς θεραπεύεται η γαστροπάρεση;

Η μεταλοιμώδης και κάποιες φορές η μετεγχειρητική γαστροπάρεση υποχωρούν από μόνες τους μετά από χρονικό διάστημα. Οι υπόλοιπες περιπτώσεις δεν θεραπεύονται. Υπάρχουν ωστόσο κάποια μέτρα που βοηθούν με τα συμπτώματα και τη θρέψη του ασθενή, όπως:

• Η λήψη υγρών συμπληρωμάτων διατροφής που παρέρχονται του στομάχου ευκολότερα,

• Φάρμακα που αυξάνουν το ρυθμό της γαστρικής κένωσης όπως η μετοκλοπραμίδη και η δομπεριδόνη,

• Φάρμακα κατά της ναυτίας όπως η οντασετρόνη,

• Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να τοποθετηθεί νηστιδοστομία ώστε η τροφή να εισέρχεται στο λεπτό έντερο μέσω διαδερμικού σωλήνα σίτισης παρακάμπτοντας το στομάχι.