Λεμεσού 43, Ρόδος

Διαφραγματοκήλη

Τί είναι η διαφραγματοκήλη;

Η διαφραγματοκήλη είναι μια κατάσταση όπου τμήμα του στομάχου ολισθαίνει και εισέρχεται εντός του θωρακικού κλωβού. Φυσιολογικά το στομάχι βρίσκεται ακριβώς κάτω από το διάφραγμα και ο οισοφάγος συνδέεται με αυτό περνώντας διαμέσου μιας οπής του διαφράγματος. Στα άτομα με διαφραγματοκήλη τμήμα του στομάχου ολισθαίνει και εισέρχεται στο θώρακα διαμέσου αυτής της οπής.

Υπάρχουν δύο είδη διαφραγματοκήλης:

• Η ολισθαίνουσα διαφραγματοκήλη η οποία είναι η πιο συνηθισμένη και στην οποία το ανώτερο τμήμα του στομάχου και η περιοχή σύνδεσης του με τον οισοφάγο ολισθαίνουν μέσα στη θωρακική κοιλότητα,

• Η παραοισοφαγοκήλη στην οποία τμήμα του θόλου του στομάχου ολισθαίνει και εισέρχεται διαμέσου της οπής του διαφράγματος μέσα στη θωρακική κοιλότητα, παράλληλα προς τον οισοφάγο. Αυτός ο τύπος διαφραγματοκήλης είναι πολύ πιο σπάνιος εάν όμως δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες και επιπλοκές.

• Η μεικτή διαφραγματοκήλη η οποία είναι ακόμη πιο σπάνια και εμφανίζει χαρακτηριστικά και των δύο κυρίαρχων τύπων.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της διαφραγματοκήλης;

Η διαφραγματοκήλη συχνά δεν προκαλεί συμπτώματα. Εάν εμφανίσει συμπτώματα θα οφείλονται συνήθως στη λειτουργική ανεπάρκεια του σφιγκτήρα που βρίσκεται μεταξύ οισοφάγου και στομάχου και θα επιτρέπει την παλινδρόμηση περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο. Τα συμπτώματα επομένως θα σχετίζονται με την παλινδρόμηση οξέως και θα περιλαμβάνουν συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και της οισοφαγίτιδας, όπως:

• Αναγωγές,

• Οπισθοστερνικό καύσο,

• Δυσκολία στην κατάποση,

• Βράγχος φωνής,

• Βήχα.

Πότε πρέπει να επισκεφθώ τον γιατρό μου;

Εάν εμφανίσετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας διότι εκτός από την παρουσία διαφραγματοκήλης, μπορεί να οφείλονται σε άλλες καταστάσεις που ενδεχομένως να χρήζουν άμεσης διάγνωσης και αντιμετώπισης.

Μπορώ να κάνω κάποια εξέταση για τη διαφραγματοκήλη;

Σπανίως ένα άτομο υποβάλλεται σε κάποια εξέταση αποκλειστικά για τη διάγνωση της διαφραγματοκήλης. Η διαφραγματοκήλη συνήθως αποκαλύπτεται τυχαία κατά τη διενέργεια εξετάσεων για άλλη αιτία. Αυτές οι εξετάσεις είναι:

• Η ακτινογραφία θώρακος,

• Το βαριούχο γεύμα,

• Η γαστροσκόπηση.

Πώς αντιμετωπίζεται η διαφραγματοκήλη;

Η ίδια η διαφραγματοκήλη σπανίως αντιμετωπίζεται. Τα άτομα που διαπιστώνεται ότι πάσχουν από διαφραγματοκήλη συνήθως λαμβάνουν συμπτωματική αγωγή με αντιόξινα (π.χ. simeco) και αναστολείς της έκκρισης οξέως (π.χ. zantac, losec). Στην περίπτωση που τα συμπτώματα είναι έντονα και δεν μετριάζονται φαρμακευτικά, απαιτείται χειρουργική επέμβαση. Σε αυτήν αποκαθίσταται η φυσιολογική θέση του στομάχου και ενισχύεται η οπή του διαφράγματος ώστε να μην ολισθήσει εκ νέου το στομάχι στο θώρακα (θολοπλαστική κατά Nissen).