Τροφική δηλητηρίαση

Τί είναι η τροφική δηλητηρίαση;

Η τροφική δηλητηρίαση είναι μία κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει κοιλιακό άλγος, ναυτία, έμετο, διάρροια και πυρετό. Προκαλείται από κατανάλωση τροφής που έχει μολυνθεί με μικρόβια όπως βακτήρια, ιούς και παράσιτα. Παραδείγματα μικροβίων είναι η σαλμονέλα, το κολοβακτηρίδιο (E.Coli), το καμπυλοβακτηρίδιο, ο νοροϊός, τα νηματώδη σκουλήκια, τα αγκυλόστομα και άλλα. Η δηλητηρίαση προκαλείται είτε από τη φυσική παρουσία των ίδιων των μικροβίων ή από τις τοξίνες που αυτά παράγουν.

Πώς φτάνουν τα μικρόβια στον ασθενή;

Ο τρόπος με τον οποίο τα μικρόβια φθάνουν στον ασθενή και τον μολύνουν είναι:

• Με επιμόλυνση των τροφών κατά την προετοιμασία τους,

• Από μικρόβια που βρίσκονται ήδη στις τροφές και είτε δεν απομακρύνονται με το πλύσιμο ή δεν απενεργοποιούνται με το μαγείρεμα,

• Από μικρόβια που μεταφέρονται από τροφή σε τροφή λόγω χρήσης κοινών μαγειρικών επιφανειών και σκευών.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης;

Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης ξεκινούν ώρες, ημέρες ή ακόμη και εβδομάδες μετά την κατανάλωση της τροφής που έχει μολυνθεί. Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι:

• Ναυτία,

• Έμετος,

• Κοιλιακό άλγος,

• Διάρροια,

• Κακουχία, καταβολή,

• Πυρετός,

• Ανάλογα με το μικρόβιο ή την τοξίνη που θα προκαλέσει την δηλητηρίαση, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν και νευρολογικές διαταραχές όπως ζάλη και θάμβος όρασης.

Τί να κάνω ώστε να αισθανθώ καλύτερα εάν πάθω τροφική δηλητηρίαση;

Θα πρέπει να :

• Καταναλώσετε άφθονα υγρά ώστε να μην αφυδατωθείτε,

• Να τρώτε μικρά γεύματα που δεν περιέχουν λίπος,

• Να αναπαυθείτε εάν αισθάνεστε εξαντλημένοι.

Χρειάζεται να επισκεφθώ τον γιατρό;

Θα χρειαστεί να επισκεφθείτε τον γιατρό σας εάν:

• Έχετε σημαντικό πόνο στην κοιλιά,

• Δεν μπορείτε να καταναλώσετε τροφή ή υγρά,

• Εμφανίζετε αίμα στον εμετό ή στις κενώσεις σας,

• Έχετε πυρετό (>38°C).

Τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι πρέπει να εκτιμηθούν από γιατρό νωρίτερα γιατί εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης.

Χρειάζεται να κάνω κάποιες εξετάσεις;

Οι περισσότεροι ασθενείς δε χρειάζεται να κάνουν κάποιο εργαστηριακό έλεγχο. Ίσως όμως σε επιλεγμένες περιπτώσεις να διενεργηθούν κάποιες εξετάσεις για να εκτιμηθεί ο βαθμός αφυδάτωσης ή να προσδιοριστεί ποιό μικρόβιο ευθύνεται για την τροφική δηλητηρίαση. Μπορεί λοιπόν να υποβληθείτε σε εξετάσεις:

• Αίματος,

• Ούρων,

• Κοπράνων.

Πώς αντιμετωπίζεται η τροφική δηλητηρίαση;

Οι περισσότεροι ασθενείς δεν χρειάζονται ειδική θεραπεία και τα συμπτώματα τους υποχωρούν από μόνα τους εντός λίγων ημερών. Μερικοί ασθενείς όμως μπορεί να χρειαστούν:

• Αντιβίωση,

• Ενδοφλέβια χορήγηση υγρών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις αποφεύγεται η λήψη αντιδιαρροϊκών φαρμάκων διότι παρατείνουν τη διάρκεια της νόσου.

Μπορεί να προληφθεί η τροφική δηλητηρίαση;

Η τροφική δηλητηρίαση προλαμβάνεται με ενέργειες που μειώνουν την πιθανότητα κατανάλωσης και μετάδοσης των μικροβίων που σχετίζονται με αυτή. Αυτές οι ενέργειες είναι:

• Καλό πλύσιμο των χεριών μετά από χρήση τουαλέτας, καθάρισμα της μύτης, επαφή με ζώα, ρίψη απορριμμάτων,

• Απουσία από το σχολείο ή την εργασία έως αποδρομής των συμπτωμάτων για περιορισμό της μετάδοσης του μικροβίου,

• Αποφυγή μη παστεριωμένου γάλακτος ή παραγώγων του,

• Καλό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών πριν από την κατανάλωση τους,

• Διατήρηση της τροφής σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 4.4°C στο ψυγείο και των -18°C στην κατάψυξη,

• Καλό ψήσιμο του κρέατος και των λαχανικών,

• Ψήσιμο των αυγών μέχρι ο κρόκος να στερεοποιηθεί,

• Καλό πλύσιμο των χεριών, των μαγειρικών σκευών και των επιφανειών μαγειρέματος που έχουν έρθει σε επαφή με ωμή τροφή.

Για τα άτομα που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή απαιτούνται επιπλέον ενέργειες προφύλαξης για τις οποίες θα πρέπει να συμβουλευθούν τον γιατρό τους.