Καρκίνος του παχέος εντέρου
Τί είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου;
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η ανάπτυξη κακοήθους εξεργασίας στο παχύ έντερο. Το παχύ έντερο ως γνωστόν, αποτελείται από το τυφλό με τη σκωληκοειδή απόφυση, το κόλον (ανιόν, εγκάρσιο, κατιόν και σιγμοειδές) και το ορθό, για αυτό ο καρκίνος του παχέος εντέρου συχνά αναφέρεται και ορθοκολικός καρκίνος. Ο ορθοκολικός καρκίνος αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο της γαστρεντερολογίας, της χειρουργικής ογκολογίας και της παθολογίας. Ευτυχώς τα σύγχρονα μέσα παρέχουν το πλεονέκτημα της έγκαιρης διάγνωσης και την πιθανότητα της πλήρους ίασης. Ο ορθοκολικός καρκίνος είναι σοβαρή κατάσταση και η έγκαιρη διάγνωση του μπορεί να διαφυλάξει τη ζωή του πάσχοντος.
Υπάρχει κάποια εξέταση για τον ορθοκολικό καρκίνο;
Ναι, υπάρχουν προληπτικές και διαγνωστικές εξετάσεις που αποσκοπούν στην έγκαιρη εντόπιση των βλαβών του παχέος εντέρου, όταν δηλαδή αυτές βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο, προκαρκινικό στάδιο ή έχουν εξελιχθεί σε καρκίνο ο οποίος όμως είναι ακόμη πλήρως αντιμετωπίσιμος. Η κυρίαρχη προληπτική εξέταση είναι η κολονοσκόπηση, υπάρχουν όμως και άλλες εξετάσεις για τις οποίες κάθε άτομο θα πρέπει να ενημερώνεται από τον γιατρό του. Επί υποψίας ορθοκολικού καρκίνου, η κολονοσκόπηση είναι η εξέταση εκλογής για τον εντοπισμό της πιθανής βλάβης καθώς και για την ταυτοποίηση της δια της λήψης βιοψιών.
Ποιά είναι τα συμπτώματα του ορθοκολικού καρκίνου;
Ο ορθοκολικός καρκίνος, ιδιαίτερα στα πρώιμα στάδια του, μπορεί να μην προκαλεί καθόλου συμπτώματα ή να προκαλεί συμπτώματα που δεν είναι ειδικά. Το συνεχώς αυξανόμενο μέγεθος του όγκου και η κατά κανόνα εύθρυπτη επιφάνεια του μπορεί να προκαλέσουν μερική ή πλήρη απόφραξη του αυλού του εντέρου καθώς και απώλεια αίματος. Επομένως τα συμπτώματα που θα εκδηλωθούν, θα σχετίζονται με την απώλεια αίματος, τη στένωση του αυλού του παχέος εντέρου και πιθανώς τη διήθηση γειτονικών οργάνων και θα περιλαμβάνουν:
• Κοιλιακό άλγος,
• Διαταραχές στις κενώσεις και αλλαγές στη σύσταση ή το σχήμα των κοπράνων,
• Παρουσία αίματος στα κόπρανα,
• Αδυναμία, καταβολή, οφειλόμενα σε πτώση του αιματοκρίτη.
Πως αντιμετωπίζεται ο ορθοκολικός καρκίνος;
Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου αντιμετωπίζονται με συνδυασμό:
• Χειρουργικής αφαίρεσης του όγκου,
• Χημειοθεραπείας,
• Ακτινοθεραπείας.
Θα είναι το σώμα μου φυσιολογικό μετά από ένα χειρουργείο ορθοκολικού καρκίνου;
Εξαρτάται από το είδος της χειρουργικής επέμβασης. Στην περίπτωση που τα υπολειπόμενα τμήματα του παχέος εντέρου δεν δύνανται να αναστομωθούν αμέσως μετά την εκτομή του όγκου, θα χρειαστεί η δημιουργία μίας στομίας (κολοστομίας). Η κολοστομία αποτελεί επικοινωνία του αυλού του εντέρου με την εξωτερική επιφάνεια του κοιλιακού τοιχώματος ώστε να αποβάλλονται τα κόπρανα από αυτή και να αποθηκεύονται προσωρινά σε έναν σάκο προσκολλημένο στη στομία. Ανάλογα με το χειρουργείο, η κολοστομία θα είναι μόνιμη ή προσωρινή. Η επανένωση των υγειών τμημάτων του παχέος εντέρου μετά την αφαίρεση της προσωρινής κολοστομίας αποκαθιστά την φυσιολογική λειτουργία του εντέρου.
Τί συμβαίνει μετά την θεραπεία;
Μετά την θεραπεία ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει πρόγραμμα τακτικής παρακολούθησης με ενδοσκοπικό, απεικονιστικό και αιματολογικό έλεγχο ώστε να προληφθεί τυχόν υποτροπή του καρκίνου.
Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να κάνει ένας ασθενής που πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου;
Όπως σε όλες τις σοβαρές ασθένειες, έτσι και στον καρκίνο του παχέος εντέρου, ο ασθενής θα πρέπει να παρακολουθείται από ειδική ομάδα γιατρών, σε ειδικό κέντρο εξειδικευμένο στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων και να ακολουθεί με ευλάβεια τις οδηγίες που του δίνονται. Θα πρέπει να αναφέρει συμπτώματα, ερωτήματα και προβληματισμούς που τον απασχολούν ώστε κάθε φορά να αποφασίζεται τι είναι καλύτερο για αυτόν. Επίσης, δεν πρέπει να παραλείπεται η αναφορά στο συγγενικό περιβάλλον του ασθενή, το οποίο πρέπει να ενημερώνεται εάν πρόκειται για κάποια κληρονομική μορφή καρκίνου ώστε να υιοθετεί τον απαραίτητο προληπτικό έλεγχο στη διάρκεια της ζωής του.