Λεμεσού 43, Ρόδος

Ενδοσκόπηση λεπτού εντέρου με ασύρματη κάψουλα

H ενδοσκόπηση λεπτού εντέρου με ασύρματη κάψουλα είναι η εξέταση του εσωτερικού του τοιχώματος με τη βοήθεια μίας κάψουλας μεγέθους 11x26mm η οποία φέρει πηγή φωτός και κάμερα. Η κάψουλα ενεργοποιείται πριν την κατάποση της και λαμβάνει φωτογραφίες (2 έως 6 ανά δευτερόλεπτο) έως ότου εξαντληθεί η μπαταρία της, περίπου 12 ώρες μετά την ενεργοποίηση της. Καθώς η κάψουλα διανύει το λεπτό έντερο, στέλνει τα δεδομένα των φωτογραφιών σε ειδικό δέκτη που φέρει ο ασθενής. Στη συνέχεια και με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού οι φωτογραφίες καταχωρούνται σε υπολογιστή και είναι διαθέσιμες προς ανάγνωση.

Πότε χρησιμοποιείται η ασύρματη κάψουλα λεπτού εντέρου;

Η ενδοσκόπηση λεπτού εντέρου με κάψουλα διενεργείται σε περιπτώσεις όπως:

• Αναιμία από ανεπάρκεια σιδήρου στην οποία η ενδοσκόπηση ανώτερου και κατώτερου πεπτικού δεν ανέδειξαν εύρημα που να δικαιολογεί την ανεπάρκεια σιδήρου,

• Κάποιες περιπτώσεις χρόνιου κοιλιακού άλγους,

• Κάποιες περιπτώσεις χρόνιου διαρροϊκού συνδρόμου,

• Σε ασθενείς με διάγνωση ή υποψία παρουσίας νόσου Crohn.

Ποιά είναι η προετοιμασία για τη διενέργεια εξέτασης με κάψουλα;

Την προηγουμένη της εξέτασης απαιτείται προετοιμασία με ποσότητα καθαρτικών μικρότερη από ότι στην κολονοσκόπηση (2 αντί 4 λίτρα μακρογόλης). Ο ασθενής συνήθως λαμβάνει την κάψουλα και φοράει τον εξοπλισμό το πρωί και τον αφαιρεί το βράδυ της ίδιας ημέρας. Εάν υπάρχει υποψία στένωσης από νόσο Crohn ή άλλα αίτια, προηγείται δοκιμή βατότητας με δοκιμαστική κάψουλα η οποία έχει τις ίδιες διαστάσεις με την κανονική, ωστόσο σε περίπτωση κατακράτησης της λόγω κάποιας στένωσης, αποσυντίθεται μόνη της μετά από 30 ώρες, απελευθερώνοντας τον αυλό.

Υπάρχουν αντενδείξεις στη χρήση ενδοσκοπικής κάψουλας;

Διαταραχή του μηχανισμού κατάποσης, υποψία στένωσης του λεπτού εντέρου, εγκυμοσύνη, παρουσία βηματοδότη ή εσωτερικού απινιδωτή, αποτελούν σχετικές αντενδείξεις στη χρήση της ασύρματης κάψουλας. Επομένως η χρήση της σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να εξετάζεται προσεκτικά στο πλαίσιο της σχέσης ρίσκου-οφέλους.

Υπάρχουν προβλήματα σχετικά με τη χρήση ασύρματης κάψουλας;

Τα προβλήματα που μπορεί να σχετίζονται με τη χρήση της ασύρματης κάψουλας είναι:

• Ο κίνδυνος πνιγμού σε άτομα με διαταραχές στην κατάποση,

• Ο κίνδυνος κατακράτησης της κάψουλας σε περιοχές με στένωση,

• Η αδυναμία επισκόπησης ολόκληρης της επιφάνειας του βλεννογόνου,

• Η αδυναμία θεραπευτικής παρέμβασης,

• Η δυσκολία στον προσδιορισμό της θέσης μίας βλάβης,

• Το σχετικά υψηλό κόστος της.