Οισοφάγος Barrett
Τί είναι ο οισοφάγος Barrett;
Στον οισοφάγο Barrett τα κύτταρα του κυλινδρικού επιθηλίου του λεπτού εντέρου παίρνουν κατά τόπους τη θέση των φυσιολογικών επιθηλιακών κυττάρων του κατώτερου τμήματος του οισοφάγου (μεταπλασία). Αυτό προκαλείται από την παλινδρόμηση του οξέος του στομάχου προς τον οισοφάγο. Ένα ποσοστό μόνο ατόμων με συμπτώματα παλινδρομικής νόσου εμφανίζει οισοφάγο Barrett, ωστόσο εάν έχετε συμπτώματα παλινδρόμησης καλό θα είναι να υποβληθείτε σε έλεγχο του οισοφάγου με γαστροσκόπηση διότι η παρουσία εντερικής μεταπλασίας του οισοφάγου μπορεί, χωρίς την κατάλληλη θεραπεία, να εξελιχθεί σε καρκίνο.
Ποιά είναι τα συμπτώματα του οισοφάγου Barrett;
Ο οισοφάγος Barrett προκαλεί μη ειδικά συμπτώματα που σχετίζονται με την παλινδρόμηση οξέος και κατά κύριο λόγο είναι:
• Αίσθημα καύσου στο στήθος και το λαιμό (καούρα),
• Δυσκολία στην κατάποση,
• Αναγωγές.
Υπάρχει κάποια ειδική εξέταση για τον οισοφάγο Barrett;
Ο οισοφάγος Barrett διαγιγνώσκεται με ενδοσκόπηση ανώτερου πεπτικού και λήψη βιοψιών από την περιοχή που παρουσιάζει εικόνα συμβατή με οισοφάγο Barrett. Η εξέταση των βιοψιών τεκμηριώνει την νόσο και δίνει πληροφορίες εξαιρετικά σημαντικές για την παρακολούθηση και την αντιμετώπιση της.
Πώς αντιμετωπίζεται ο οισοφάγος Barrett;
Ο οισοφάγος Barrett αντιμετωπίζεται με αγωγή έναντι της παλινδρόμησης και με ενδοσκοπικό έλεγχο του οποίου η συχνότητα εξαρτάται από τα αποτελέσματα των βιοψιών. Συνεπώς ο γιατρός θα σας συστήσει:
• Να λαμβάνετε αναστολείς αντλίας πρωτονίων,
• Να αποφεύγετε τροφές και ροφήματα που επιδεινώνουν την παλινδρόμηση (καφές, αλκοόλ, σοκολάτα, μέντα, λιπαρά γεύματα),
• Να χάσετε βάρος εάν είστε υπέρβαροι,
• Να διακόψετε το κάπνισμα,
• Να αποφεύγετε τα γεύματα προ της κατακλίσεως και να προτιμάτε τα πολλά μικρά γεύματα έναντι των λίγων μεγάλων γευμάτων,
• Να ανυψώσετε το προσκεφάλι του κρεβατιού σας κατά 15-20 εκ.
Θα πρέπει να ακολουθήσω κάποιο πρόγραμμα παρακολούθησης από τον γιατρό μου;
Συστήνεται συστηματική παρακολούθηση από ειδικό γιατρό ώστε να διασφαλιστεί ότι ο οισοφάγος Barrett δεν θα εξελιχθεί σε καρκινική βλάβη.
Τί θα συμβεί εάν ο οισοφάγος Barrett εξελιχθεί σε προκαρκινική βλάβη ή σε καρκίνο;
Όταν το μεταπλαστικό επιθήλιο του οισοφάγου Barrett εμφανίσει δυσπλασία, τότε πρόκειται πλέον για προκαρκινική βλάβη και απαιτείται θεραπευτική παρέμβαση. Ο γιατρός θα σας ενημερώσει σχετικά με τις θεραπευτικές σας επιλογές. Σε περίπτωση χαμηλής δυσπλασίας η θεραπεία είναι κατά κύριο λόγο ενδοσκοπική. Εάν όμως υπάρχει προχωρημένη δυσπλασία ή καρκίνος, τότε ενδεχομένως να απαιτείται χειρουργική επέμβαση η συνδυασμός χειρουργικής επέμβασης, ακτινοθεραπείας και χημειοθεραπείας. Όπως σε όλες τις σοβαρές ασθένειες έτσι και στην περίπτωση του καρκίνου του οισοφάγου, ο ασθενής θα πρέπει να παρακολουθείται από ειδική ομάδα γιατρών, σε κέντρο εξειδικευμένο στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων και να ακολουθεί με ευλάβεια τις οδηγίες που του δίνονται. Θα πρέπει να αναφέρει συμπτώματα, ερωτήματα και προβληματισμούς που τον απασχολούν, ώστε κάθε φορά να αποφασίζεται τι είναι καλύτερο για αυτόν.